Х. Чакалица е разположена в горския пояс на рида Чакалица в Югозападна Рила. Представлява малка постройка с ограничен брой места за спане. До нея е започнат строеж на огромна пететажна хижа, която, обаче, едва ли ще бъде завършена. През зимата има хижар.


2.1. х. Македония - х. Чакалица

    Продължителност - 10 ч.
    Трудност - 1
    Лавинна опасност - не
    Маршрут със зимна маркировка, подходящ за ски-поход
    Последно обновяване: 19.9.2000

    Този път е доста дълъг и често, поради широките разлати била, снегът се гази дълго и мъчително. Подходящ за ски-походи, не се препоръчва за пешеходно минаване.
    От х. Македония, покрай останките на ски-влека, следейки коловете, започваме да се изкачваме по склона на Малък Мечи връх. Малко преди да стигнем връхната му кота (2474 м.) (1 ч.), завиваме на югозапад и слизаме на седловината преди вр. Герман, откъдето наляво се отделя лятна пътека за х. Добърско. Изкачваме вр. Герман (2484 м.) по равномерно издигащия му се склон (2 ч.); на изток се вижда циркусно задълбаване с малко езерце в него. Следва изкачване на заоблените върхове Езерник (2485 м.) и Равник (2410 м.). Вдясно (на запад) е резерватът Парангалица. Следва вр. Русалия (2359 м.), на който коловете не се качват до самата връхна кота, а завиват на юг.
авариен изходПри загубване от хижата дотук можем да предприемем слизане в посока север-северозапад; отначало билата са заоблени, а след това постепенно рекичките се задълбават в гористи долини, които през резервата Парангалица ще ни изведат до долината на р. Бистрица, където минава пътят за с. Бистрица.
    След вр. Русалия, преодолявайки малко продълговато междинно връхче, коловете се качват на вр. Скачковец (7 ч.). Тук има важен разклон - направо (на юг) продължават коловете за Предела (маршрут 4.4.), а на запад (надясно) - за х. Чакалица.
    От това място до гората коловете са изключително редки и са така сложени, че от всеки от тях да се вижда само един следващ!
   Минаваме през слабо изразения вр. Чакалица (2298 м.), след който наклонът на слизане леко се усилва; веднага след това има място, където клек е израсъл точно около един от коловете. Наклонът се увеличава още малко и достигаме гората (9 ч.). Мястото е много опасно за изгубване, защото коловете (както обикновено) не насочват еднозначно към пътеката в гората! За да я открием, подсичаме леко вдясно, слизайки, склона и с повечко късмет уцелваме маркировката.
авариен изходАко се изгубим от вр. Русалия дотук, най-добре е да тръгнем на север-северозапад, като постепенно ще слезем в долината на р. Гургутница. Там ни чака доста газене на сняг, постепенно ще стигнем до пътя между х. Чакалица и този за с. Бистрица.
    Скоро (9 ч. 30 мин.) излизаме на стръмно слизащ билен път, който води до разклон, от който хижата се вижда само на стотина метра (по по-левия от двата средни пътя).

 към началото